9,0
1.572 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Aygo-exterieur-uitzicht-bomen-groen-header-dlrsites.jpg

Afrikaanse avonturen? Alleen per Toyota!

Een betrouwbare basisbehoefte voor Afrikaanse avonturen

Voor Anneke Dutij en haar echtgenoot Harold zijn Toyota’s al sinds de jaren ‘80 een betrouwbare basisbehoefte voor veilige reizen in Afrika. Wat ooit begon met een Toyota Hilux is ondertussen uitgegroeid tot een langdurige liefdesrelatie met het merk. Met hun Land Cruiser doorkruisen ze Afrika, al voelt Anneke zich het meest thuis in haar eigen Aygo.

Waar begon voor jullie het Toyota-avontuur?

“Het was halverwege de jaren ’80 en we waren net afgestudeerd. Van ons laatste geld hebben we een betrouwbare en duurzame auto gekocht: een Toyota Hilux. Het adagium was: betrouwbaarheid, terreinwaardige kwaliteiten en genoeg power. We hebben specifiek een versie gezocht met een compacte cabine, zodat de laadbak volop ruimte liet om de pick-up tot camper om te bouwen. Dat is gelukt. Harold heeft zelf van oude verhuiskratten een opklapbaar bed gebouwd. Met deze Hilux hebben we in Zambia allerlei avonturen beleefd.”

Toyota-Hilux-exterieur-Afrika-voorkant.jpg
Toyota-Hilux-exterieur-zee-achterkant.jpg
Hoe bereidde je je voor op zo’n avontuur?

“Ik herinner me nog goed de spanning in de aanloop naar onze eerste reizen door Zambia en het Kalahari-gebied. Halverwege de jaren ’80 was er nog geen internet. Kortom: je was in blijde verwachting van wat je niet goed kent. Daarom zijn we altijd extra gelukkig geweest met onze keuze voor een degelijke en betrouwbare Toyota.”

Jaren later lonkte het Afrikaanse avontuur opnieuw. Opnieuw in een Toyota?

“Klopt! In onze zoektocht stuitten we op een verwaarloosde Land Cruiser, die in de Antwerpse haven stond. Daar had al jaren niemand zich meer om bekommerd; de ruit was gebarsten, er zat schade op de bumper en het dashboard. Voor ons was dit de perfecte basis: we hebben hem gerepareerd, naar Afrika verscheept en later verder afgemaakt met een lier, bullbar en verstralers. Ook heeft hij een daktent, luifel en mobiele keuken vol opbergmogelijkheden.”

Toyota-interieur-overzicht-afrika.jpg
Toyota-Land-Cruiser-exterieur-tent.jpg
Hebben jullie deze Toyota gepersonaliseerd?

“Inderdaad, we hebben de Toyota verrijkt met invloeden ‘van buiten’. Zo bleek een oud bankje uit een Volkswagen precies de juiste afmetingen te hebben voor in de Land Cruiser. Om het af te maken werd een opklapbaar trapje uit een Land Rover gemonteerd.”

Dit alles maakt De Reus, zoals de Land Cruiser liefkozend genoemd wordt, tot precies de robuuste en betrouwbare reisgenoot die ze zich in Afrika wensen. “Hij weigert nooit dienst, is veilig en biedt voldoende ruimte.”

Hebben jullie wel eens pech gehad onderweg?

“We hebben in Botswana eens met pech gestaan. Er was iets mis met de versnellingsbak. Na een vier dagen durende diagnose konden we weer verder. Voor de kleinere klusjes is mijn echtgenoot Harold, met zijn achtergrond in de werktuigbouwkunde, altijd ontzettend handig. Hij deinst er niet voor terug om zelf reparaties uit te voeren.”

Met slechts 17.000 kilometer op de teller is de Land Cruiser nog lang niet klaar. “Wellicht komt het er nog van om met de trouwe Toyota een paar laatste avonturen te beleven. Namibië staat nog op het verlanglijstje. Ook zouden we graag nog eens een reis maken naar onze gehandicapte pleegdochter in Kenia.”

Toyota-uitkijkend.jpg
Toyota-Aygo-exterieur-zijaanzicht-stil-staand.jpg
Geven jullie ook in Nederland de voorkeur aan Toyota?

“Ja, dat is eigenlijk zo gegroeid met de decennia. Tegenwoordig rij ik in mijn Toyota Aygo door Zuid-Limburg. Ik vind het een fantastisch autootje: hij brengt me overal, houdt me warm en comfortabel, is overzichtelijk en zeer betaalbaar. Met dit autootje kan ik lezen en schrijven.”

Inschrijven Toyota nieuwsbrief