9,0
1.572 beoordelingen
Terug naar overzicht
SvL_ToyotaAnneloucBart320-hero.jpg

Bart, Annelouc en Turbo Ted

Een auto vol dromen

Veel mensen dromen ervan, slechts een paar doen het: voor een langere periode de auto pakken en wel zien waar je uitkomt. Bart (31) en Annelouc (30) durfden het aan, en reden begin april weg in hun Toyota Land Cruiser. Aan Toyota Nederland de eer om ze het komende jaar op de voet te volgen!

Acht jaar geleden ontmoetten ze elkaar, tijdens een datediner. Annelouc verkleed als Belle, Bart in zijn foute tijgerbadjas als 'het Beest'. Een superleuke avond, waarna een half jaar daten volgde. "Toen kregen we een relatie", vertelt Annelouc. "Ik heb in de afgelopen jaren twee keer in het buitenland gestudeerd en was voor werk vaak onderweg. Bart deed aan wedstrijdzeilen op hoog niveau en wilde naar de Spelen, dus ook hij was soms weken van huis. We zijn het gewend om elkaar af en toe een week niet te zien en vinden het heel belangrijk om elkaar die ruimte te geven."

SvL_ToyotaAnneloucBart105-1140-8jaargeleden_tcm-22-2238962.jpg

Een simpel leven

Het idee om te reizen ontstond vier jaar geleden, toen ze aan het kanoën waren in Zweden. Ze werkten allebei: Annelouc begeleidt als Consultant organisaties bij grote veranderingen, Bart is zzp'er als Bouwkundige. Bart: "Tijdens die reis realiseerden we ons dat we eigenlijk het gelukkigst zijn met een simpel leven: wij, een tentje, een kano en vuur maken. We bedachten ons hoe vet het zou zijn als we een jaar lang off-grid konden leven. Gekscherend dachten we aan een zeilboot, toen volgde het idee om te gaan backpacken, maar uiteindelijk kwamen we uit op een Toyota Land Cruiser."

SvL_ToyotaAnneloucBart059-555-Simpel-leven.jpg
SvL_ToyotaAnneloucBart284-555-Een-simpel-leven-.jpg

Bennie & Turbo Ted

Ze werden verliefd op een beige 60-serie, Bennie. Vernoemd naar een kameel die ze in de woestijn van Iran hadden ontmoet. Het zou de auto zijn waarmee ze hun droomreis zouden maken. Annelouc: "Maar na een aantal vakanties kwamen we erachter dat Bennie nog te veel aandacht nodig had om hem 'reisklaar' te maken. We verkochten Bennie en vonden een 80-serie met Turbo die de naam Turbo Ted kreeg."

"Ook een Land Cruiser, dus de onderdelen zijn wereldwijd makkelijk te vervangen en er kan een daktent op. Zo hebben we altijd ons eigen 'huisje' bij ons. Met Ted hebben we al wat tripjes gemaakt, onder andere naar Bosnië, Slowakije, Slovenië en naar de bergen van Oostenrijk."

Goede voorbereiding

Geoefend is er dus, en zo leer je elkaar steeds beter kennen. Annelouc: "In Slovenië zijn we een keer een steile greppel in gekieperd, waar we pas na uren, toen het pikkedonker was, weer uitkwamen. Ik kreeg een gek idee, Bart maakte het daadwerkelijk uitvoerbaar. Dat is wel typerend voor hoe wij samenwerken." Als voorbereiding op de grote reis deed het stel ook een autosleutelcursus voor 4x4's. Bart: "Daar ontmoetten we een groep gelijkgestemde mensen, die al snel onze vrienden werden. Iedereen had een soortgelijke droom om met hun 4x4 de wereld rond te reizen."

Reisplannen

In juli 2020 zouden ze weggaan. Voor anderhalf jaar lang. Tot corona kwam en roet in het eten gooide. De reisplannen zijn nu iets veranderd. Bart: "Ons plan is om eerst richting de zon te rijden in het zuiden van Europa. Zodra er een Covid-vaccin voor ons beschikbaar is, komen we terug naar Nederland, om vervolgens onze weg richting het oosten in te slaan. Een mooi einddoel is om Ted terug te brengen naar de fabriek in Japan, waar-ie vandaan komt."

SvL_ToyotaAnneloucBart117-555-reisplannen.jpg
SvL_ToyotaAnneloucBart190-555-waardevol.jpg
Waardevol

Annelouc: "We krijgen vaak de vraag of we Ted in Japan achterlaten. Eerlijk gezegd hebben we nog geen idee. Dat geldt trouwens voor onze hele reis: een plan is maar een plan, we bekijken het van dag tot dag. We werden allebei zo door onze agenda geleefd dat het bijna een experiment is: wat gebeurt er als je geen plan hebt? Want als we iets van deze coronaperiode hebben geleerd, is het wel dat je simpelweg niet alles kunt plannen."

"Wat voor ons erg belangrijk is, is dat we niet als twee toeristen door een land trekken. We willen in plaats daarvan graag kijken hoe we onderweg met onze kennis en kunde iets waardevols kunnen toevoegen voor een betere wereld. Als we op die manier een land, de cultuur en de mensen leren kennen, is onze reis echt waardevol."

Auto vol dromen

Bart: "Zo hebben we contact met de directeur van een textielfabriek in Albanië, die ervan droomt om het leven van zijn werknemers te verbeteren. Hij is bijvoorbeeld bezig met het verzorgen van een lunch op het werk en hij neemt minderheden aan. Wij helpen hem graag om die droom te verwezenlijken. We geloven er echt in dat iedereen ter wereld wel ergens van droomt, of het nu iets kleins of iets groots is. Vandaar ook dat ons Instagram-account @Car_full_of_dreams heet. Daarnaast is dit voor ons een hele mooie manier om een land, zoals Albanië, echt te doorgronden."

Duurzame aanpassingen

Hoe rijmen ze die wereldverbeteraarsmentaliteit met hun Land Cruiser, een vervuilende diesel? Bart: "Turbo Ted verbruikt veel, maar er staat al 630.000 kilometer op de teller en dus is de levensduur extreem lang. Naast het rijden van A naar B gebruiken we ook onze mountainbikes om ons te verplaatsen en bijvoorbeeld boodschappen te doen." Dankzij handige trucjes zijn ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Annelouc: "We kunnen voor langere tijd off-grid leven dankzij onder andere een zonnepaneel, een energiezuinige koelkast en een speciale jerrycan waarmee we water filteren. We eten zo veel mogelijk vegetarisch en uit het seizoen."

Duurzame-aanpassingen-1140-1_tcm-22-2238964_tcm-22-2238964.jpg

Wil je op de hoogte blijven van de reis van Bart, Annelouc en Turbo Ted? Check dan maandelijks Toyota World of volg hun Instagram-account @Car_full_of_dreams!

Meer info over de Land Cruiser Inschrijven Toyota nieuwsbrief