9,0
1.572 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Yaris-Verso-exterieur-zijkant

Elly’s kunstzinnige Toyota Yaris Verso

Hoe een te dure reparatie leidt tot de meest flitsende Yaris Verso van Nederland.

Iemand rijdt een deuk in je geliefde Toyota. Dat is écht balen! En dan blijkt ook dat uitdeuken of het onderdeel vervangen wel erg prijzig is. Dus wat nu? De auto total-loss verklaren, of toch die dure reparatie laten uitvoeren? Als je het aan Elly Matthijssen vraagt geen van beiden. Zij kwam met een kleurrijke oplossing voor haar gedeukte Toyota Yaris Verso en toverde hem om tot een kleurrijk kunstwerk.

Kunstliefhebber

Wie in de woning van Elly komt, ziet het meteen: hier woont een liefhebber van street-art. Aan elke muur hangen spetterende, kleurrijke afgeleiden van graffiti waar je onmiddellijk vrolijk van wordt. Net zo vrolijk wordt Elly van de Toyota Yaris Verso, de auto waarmee ze kennismaakte dankzij een overbuurvrouw die er zelf eentje had: “Ze liet me zien hoe je de achterste stoelen helemaal kunt wegklappen. Dat vond ik meteen heel leuk.” Toen Elly’s toenmalige auto in 2010 aan vervanging toe was, zag ze bij de lokale garage een Yaris Verso staan. Ze was meteen verkocht!

Toyota-Yaris-Verso-exterieur-schuin-voor
Toyota-Yaris-Verso-exterieur-schuinachter
Ideaal

Die Yaris Verso was ook verkocht, maar niet aan Elly: “Toen had ik de garage gevraagd om er ook eentje voor mij te zoeken. Die was gelukkig snel gevonden.” Sindsdien zijn Elly en haar Yaris Verso onafscheidelijk: “Grote problemen heb ik nooit gehad. Alleen de airco werkt niet meer, maar gelukkig kunnen de ramen open. Hij zit lekker en brengt me overal naar toe. Het is gewoon een heerlijke auto en een fantastische verhuiswagen bovendien! Een koelkast past net niet, maar een tv-meubel? Makkelijk! En twee fietsen kunnen ook probleemloos achterin, ideaal voor uitstapjes.”

De deuk

Zo blij als Elly was met haar auto, zo wreed werd dat verstoord toen in 2020 een onoplettende passant een flinke deuk in het achterportier van haar Yaris Verso reed. “Heel jammer, want ik ben altijd heel zuinig op mijn auto”, zegt Elly. “Een nieuwe deur was best prijzig. Is een auto van twintig jaar dat nog wel waard? Ik wilde eigenlijk helemaal geen andere auto.” Toen kreeg Elly ineens een idee: “Wat als ik nou eens een kunstenaar vraag om mijn auto op te pimpen, en zo die deuk te verhullen?”

Toyota-Yaris-Verso-exterieur-deuk-achterportier
Toyota-Yaris-Verso-exterieur-moterkap
O en X

Zo gezegd, zo gedaan. De keuze viel op Ox Alien, een kunstenaar die in Rotterdam – Elly’s favoriete stad – beroemd werd door zijn werken vol roze monstertjes met ogen in de vorm van een O en een X, een subtiele verwijzing naar 010. Elly is een groot bewonderaar van Ox Alien: “Zijn werk is lekker kleurrijk en vrolijk. De wereld is al serieus genoeg. Gelukkig vond hij het een leuk idee om een kunstwerk van mijn auto te maken!”

De zee als thema 

Elly komt in Zeeland bijna net zo graag als in Rotterdam, dus koos ze de zee als thema voor de beschilderingen van haar auto. “Tegen Ox zei ik: “Doe maar iets met octopussen!” De blauwe lakkleur van de auto leent zich hier perfect voor. Ik wilde niet dat hij een compleet nieuwe kleur zou krijgen, want dan heb je een nieuw kentekenbewijs nodig. En die octopussen staan toch prachtig op mijn auto?”

Toyota-Yaris-Verso-exterieur-schuin-voor-laag
Voorgoed veranderd

Ox Alien is anderhalf uur bezig geweest en heeft Elly’s leven als automobilist voorgoed veranderd. “Het was erg wennen. De eerste keer dat ik naar de supermarkt ging, was ik bang dat mensen zouden denken dat ik kwam aanzetten met een soort carnavalswagen. Maar mensen willen er juist mee op de foto en ik zie mezelf vaak op social media voorbij komen. En als ik met vrienden ergens naartoe ga, dan willen ze altijd met mijn auto. Oxalientje – zoals ik mijn auto noem – doet blijkbaar iets met mensen. Ik rijd nooit anoniem.”

“Ze blijft bij mij”

Zittend op haar bank, kijkend naar alle kunstwerken aan de muur, werpt Elly een blik op Oxalientje de Yaris Verso en zegt: “Elke keer als ik haar zie, denk ik: ‘wat is ze leuk!’. En het ultieme vrijheidsgevoel heb ik met haar als ik over de Brouwersdam zoef en de mensen naar me zwaaien… En die deuk? Daar zie je niks meer van. Dus zo lang de auto het goed blijft doen, blijft ze bij mij. Ik zou nog steeds geen andere auto willen!”

Toyota-Yaris-Verso-exterieur-voorkant
Inschrijven Toyota nieuwsbrief